Oto radyatörler otomobillerin motor hararetini kontrol etmenin en etkili yöntemi olarak kabul ediliyor.
Araçlarımızın vazgeçilmezi ve sistematik anlamda birinci derecede soğutma tertibatı olarak kabul edilen oto radyatör otomobillerin motor hararetini kontrol etmenin en etkili yöntemi olarak kabul ediliyor. Çünkü motordan aldığı suyu inanılmaz boyutta geniş bir alana yayarak sirkülasyona tabi tutan başka bir sistemde yok. Dilerseniz bu noktada oto radyatör sistemi çalışma prensibi hakkında sizleri bilgilendirelim. Hepimizin bildiği gibi aracın motor bölümünde silindir sistemleri bulunur ve bunlar sürekli bir temas halinde olmak zorundadır. Elbette bu hızlı sürtünme açığa müthiş bir ısı çıkarıyor ve bu ısının standartların üzerinde olması durumunda motor ciddi bir zarar görüyor. İşte radyatör burada devreye girerek aşırı ısınan ve motorda dolaşım halinde bulunan suyu peteklere aktararak mümkün olduğu miktarda soğuk hava ile buluşturarak soğutma işlemini gerçekleştiriyor.
Radyatör Ne İşe Yarar?
Elbette öncelikle araç kullanan her insanın bilmesi gereken konuların başında motorun aşırı ısıya maruz kalması durumunda neler olabileceğidir. Dolayısıyla radyatör ne işe yarar? Sorusunun yanıtı bulunmadan motorla ilgili bilgi her zaman bir parça eksik kalacaktır. Tabii aslında motorun soğutma tertibatı söz konusu olduğunda radyatörde son bulan bir sistematik olduğu görülür. Genellikle aşırı ısınmaya yol açacak zararları önlemek için normal şartlarda iki aşamalı bir oto radyatör sistemi kullanılıyor. Bunlardan ilki;
- Soğutma suyunun dolaşımını sağlayan sistem
- İkincisi ise soğutma fanı tertibatıdır
Dolayısıyla diğer tüm sistemler bu sistemlerin desteklendiği tertibatlardır diyebiliriz. Hiç kuşkusuz motor suyunun kısmen veya tamamen kaybedilmesi veya radyatörde esas soğutmayı sağlayan fanın bozulması bu sistemlerin etkisiz hale gelmesine neden olan konu başlıkları olarak karşımıza çıkıyor.
Radyatör Petekleri Çok İnce Kanallardan Oluşuyor
Her biri mikro ölçekli ince su kanallarından oluşan radyatör petekleri bir adet üst kazandan ve soğutma işleminin ardından motora suyu tekrar gönderen alt kazandan oluşuyor. Elbette çeşitli radyatör tipleri bulunuyor ve yandan kazanlı radyatörlere de rastlamak mümkündür. Fakat burada önemli olan espri kazanın nerede bulunduğundan ziyade yukarıdan aşağı akış sırasında hava akımının etkisiyle soğutma prensibine dayanmasıdır. Tabii suyu radyatörü taşıyan hortumlar bu çalışma prensibinin önemli bir bölümüne tekabül ediyor. Dolayısıyla eşgüdümlü olarak her bir parçanın hayati önem taşıdığı soğutma sistemindeki en ufak bir aksaklık motorun yanması olarak tabir edilen ağır hasar ile sonuçlanabilir. Bu nedenle radyatör kapağı araç henüz stop halindeyken, yani soğuk haldeyken ara sıra kontrol edilmeli ve radyatörde suyun bulunması hedeflemelidir.